De door RHP ontwikkelde WOK-analyse geeft inzicht in de wateropnamesnelheid van substraten
De snelheid van wateropname kan per substraat sterk variëren. De WOK-analyseresultaten helpen bij de keuze van een substraat die het beste past bij de teeltsituatie.
Gelijkmatige gewasontwikkeling
Substraat dat snel in staat is om vanuit droge omstandigheden water op te nemen, is ook beter in staat water en meststoffen gelijkmatiger te verdelen in de potkluit. Het gewas groeit hierdoor gelijkmatiger. Inzicht in de snelheid van wateropname van uw substraat is daarom waardevol.
Droog telen of eb en vloed?
Een snelle en makkelijke wateropname van het substraat is in veel teeltsituaties van grote waarde. In situaties waarbij bewust droog geteeld wordt of in een eb- en vloedteelt is de toegevoegde waarde het allergrootst. Dit komt omdat het vochtgehalte van de potkluiten in zo’n teelsituatie sterk kan variëren. De rijen potten aan de buitenzijde van het teeltvak kunnen droog worden. Als uw substraat vanuit droge omstandigheden in staat is om snel water op te nemen, helpt dit om water en ook meststoffen gelijkmatig te verdelen in de potkluit. En dat draagt weer bij aan een goede, gelijkmatige gewasontwikkeling.
WOK-analyse
De WOK-analyse:
Welke snelheid heeft u nodig?
Wilt u ook weten of een substraat qua wateropnamesnelheid goed past bij uw teeltsituatie en manier van watergeven? Vraag naar de wateropnamekarakteristiek van het substraat bij uw toeleverancier of een van de RHP-gecertificeerde bedrijven.
Recepturen verder verbeteren
Substraten zijn samengesteld uit meerdere grond- en toeslagstoffen. Elk onderdeel van de receptuur heeft zijn eigen snelheid van wateropname. Inzicht in deze waarden en hoe de grond- en toeslagstoffen op elkaar reageren, is van belang om de juiste receptuur te adviseren per teelt en teeltmethode.
Uitleg WOK-analyse
Bij de laboratoriumanalyse wordt een substraat op een standaardwijze naar een zeer laag vochtgehalte gebracht. Vervolgens worden de monsters 24 uur lang op een laagje water van enkele millimeters geplaatst. Zo wordt bekeken hoe snel het substraat onder droge omstandigheden water opneemt. Hierbij wordt de wateropname continu gemeten. De tijd waarin het substraat 50 procent van zijn potentiële wateropname bereikt, is maatgevend voor de wateropnamekarakteristiek.
Hoe snel is uw substraat?
Wilt u uw substraatrecepturen (verder) ontwikkelen zodat water sneller wordt opgenomen vanuit een droge situatie? RHP adviseert u graag en kan op uw verzoek een WOK-analyse uitvoeren.