18 oktober 2022
Onderzoek naar de eigenschappen van houtvezels heeft kennis opgeleverd, waardoor het effect van houtvezel steeds nauwkeuriger te voorspellen is.
Zo is op basis van een zeefanalyse van de houtvezel veel inzicht ontstaan in het gedrag dat deze heeft in het substraat dat ermee wordt geproduceerd. Er is daarbij ook rekening gehouden met de wateropname (WOK). De nieuw ontwikkelde stikstofimmobilisatietest geeft precies aan hoe producenten en telers moeten corrigeren met hun bemesting.
Daarnaast zijn er met de deelnemende RHP-gecertificeerde bedrijven verschillende specifieke typen houtvezels gemaakt. Hiervoor zijn houtsoorten toegepast die nog niet eerder voor dit doel zijn gebruikt, in combinatie met verschillende
vervezelingstechnieken. Dit leverde bijzondere producten op, die gezamenlijk werden beoordeeld door de houtvezelproducenten en substraatproducenten.
Het werd duidelijk dat de mogelijkheden met houtvezel nog groter zijn dan verwacht. De RHP-deelnemers vinden het belangrijk dat de houtvezel tijdens het proces goed wordt gehygiëniseerd, zodat plantenziekten van de houtchips niet worden doorgegeven aan de houtvezel. Dit is goed te controleren met de Bacillus-test.
Het onderzoek wordt voortgezet, op verzoek van de Productgroep Organische Producten. Het effect van opslag zal een van de nieuwe onderzoeksthema's zijn. De toolbox om houtvezels te karakteriseren wordt steeds uitgebreider en is beschikbaar voor RHP-gecertificeerde bedrijven.