7 april 2023
Begin dit jaar is RHP gestart met een onderzoek naar gecertificeerde CRF’s (Controlled Release Fertilisers). In het eigen laboratorium voeren onze onderzoeksassistenten deze releasetest uit. Het is een standaard controle voor het RHP-keurmerk, maar deze keer ook bedoeld om meer inzicht te krijgen in het vrijkomen van de meststoffen in zijn geheel en de voedingselementen afzonderlijk.
De snelheid van afgifte is een belangrijke eigenschap van CRF’s. Door meer inzicht te krijgen in de afgifte van deze meststoffen, kan er een betere specificatie van de CRF’s worden gemaakt.
Voor deze releasetest beschikt RHP over een specifieke opzet van incubatoren en roerders. De meststoffen (bolletjes) gaan in een fles met demi-water en worden in een incubator geplaatst bij een temperatuur van 25°C. Het water wordt continu in beweging gehouden door een magneetroerder. Op voorgeschreven tijdstippen wordt de oplossing uit de fles genomen en gelijk vervangen door nieuw demi-water.
De onttrokken oplossing wordt geanalyseerd op de gehaltes hoofd- en sporenelementen. Met de gevonden gehaltes kan de hoeveelheid van elk voedingselement dat is losgelaten door de meststof, worden berekend. Met de meetpunten in de tijd kan uiteindelijk de zogenoemde ‘release curve’ worden opgesteld.
De onderzoeksduur verschilt per meststof, omdat het een ‘realtime’ test is. Een CRF met een opgegeven release van 3 maanden wordt dus ook echt over zo’n periode getest. Maar er zijn ook CRF’s met periodes van 6, 9 of zelfs 12 maanden. Deze onderzoeken duren dus nog langer.
RHP voert de test uit volgens EN 13266. Dit is een Europees genormaliseerde methode. RHP maakt voor de controle zoveel mogelijk gebruik van Europees genormaliseerde methoden, waardoor testresultaten en ook RHP-normen beter aansluiten bij de Europese tuinbouwsector.