Deze checklist van RHP LICHT TOE hoe de zuurgraad zich gedraagt in een organisch substraat en waarom deze eventueel afwijkt van de verwachte waarde
Elk gewas heeft een optimale pH-waarde waarin het zich het beste ontwikkelt. Daarom is het van belang de pH-waarde van het substraat af te stemmen op de teelt en de factoren te kennen die de pH-waarde beïnvloeden. Duidelijkheid over de dynamiek van de pH in de potkluit is essentieel voor het behalen van het beste teeltresultaat. RHP heeft een checklist ontwikkeld waarmee inzicht wordt verkregen in hoe de pH zich gedraagt in een organisch substraat en waarom deze eventueel afwijkt van de verwachte waarde.
Bij de start van de teelt bestelt u substraat voor uw specifieke gewas. Samen met uw toeleverancier bepaalt u de gewenste specificaties: pH, EC, N+P+K, water- en luchtgehalte. Het gewas heeft een goede start en het wortelgestel ontwikkelt naar wens.
Factoren
Maar gedurende de teeltperiode zijn er ook diverse factoren die de pH-waarde beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan de eigenschappen van het substraat en de teeltsituatie die u zelf creëert.
Substraateigenschappen:
• aanvangs-pH van het substraat
• EC-afname of -toename in de teelt
• buffering van het substraat, afhankelijk van het percentage veen in het substraat
Teeltsituatie:
• gewasstadium
• ammonium/nitraat-ratio in de bemesting
• specifieke meststoffen
• bicarbonaat en aanzuren
• watergiftsysteem
De eigenschappen van het mengsel en de verschillende teeltfactoren hebben allemaal een eigen invloedsfactor op de pH. Kennis van pH en het uitvoeren van metingen in het groeiseizoen zijn belangrijk om inzicht te krijgen en tijdig bij te kunnen sturen. RHP adviseert om regelmatig een 1:1,5 vv-analyse uit te laten voeren:
• voor teelten onder glas: eens per vier weken
• voor buitenteelten: eens per acht weken, vaker na een zware regenval. In het winterseizoen kan een lagere frequentie worden aangehouden
Bij een afwijkende pH kan een verklaring en een oplossing worden gevonden aan de hand van de genoemde factoren. U kunt zelf bepalen waarmee u vervolgens het best de pH kunt bijsturen.
Bij afwijking van individuele voedingsgehaltes verwijzen wij graag naar de Bemestingsadviesbasis potplanten (Wageningen Universiteit).
Welke pH-waarde is voor u optimaal?
Wilt u een nieuw substraat dat qua pH volledig is afgestemd op uw teeltsituatie? Of wilt u voor uw huidige teelt inzicht krijgen in de oorzaken van pH-verandering? Een van de RHP-gecertificeerde bedrijven adviseert u met plezier.
Omdat elk gewas een gewenste pH-waarde heeft waarin het zich het beste ontwikkelt, is het van belang om nieuw te ontwikkelen substraten qua pH af te stemmen op de teelt. Of wilt u de gevolgen van een gekozen receptuur vertalen naar de teeltsituatie? Diverse factoren beïnvloeden de pH tijdens een teelt: de opname van elementen door het gewas, het gewasstadium, bekalking en bemesting. In een bestaande teeltsituatie kunt u de pH nog bijsturen, zodat deze optimaal past bij de teelt.
pH-buffer
Elk substraat heeft een bepaalde pH-buffer. Door deze buffer verandert de pH minder snel bij aanpassingen. De pH-buffer kan per groeimedium sterk verschillen.
Checklist
De checklist ‘pH organische substraten’ die RHP heeft ontwikkeld, kunt u gebruiken als u een nieuw substraat wilt samenstellen dat qua pH is afgestemd op een teelt. Met de checklist kunt u ook meer inzicht krijgen welke factoren in een teelt de pH in welke mate beïnvloeden. Op basis van die inzichten kunt u bekijken hoe de pH kan worden bijgestuurd naar de optimale pH-waarde voor de teeltsituatie.
Nieuwe substraten ontwikkelen?
Wilt u nieuwe recepturen ontwikkelen die qua pH beter zijn afgestemd op een specifieke teelt? RHP adviseert u graag en heeft ook een pH-workshop ontwikkeld voor gecertificeerde bedrijven.