De uitkomsten van de oppotreferentie helpen bij de keuze van een substraat dat aansluit bij HET oppotgedrag en DE teeltwijze
Bewust oppotten is de basis van een goede teelt. Onbewust te vast oppotten kan namelijk leiden tot teeltproblemen en groeiachterstanden van het gewas. De door RHP ontwikkelde oppotreferentie is een hulpmiddel om oppotvastheid te meten en te vergelijken met referentiewaarden. De uitkomsten helpen bij de keuze van een substraat dat aansluit bij het oppotgedrag en de teeltwijze.
Hoe staat uw oppotmachine afgesteld?
De dichtheid van de grond in de pot, de water- en luchthuishouding en bijvoorbeeld de bemesting worden beïnvloed door de manier waarop u oppot. Hoe heeft u uw machine afgesteld? Hoeveel potgrond gaat er in een pot? Bij het oppotten wordt een aantal eigenschappen van de potgrond in de pot bepaald. De vastheid van oppotten is sterk bepalend voor de wijze waarop de potkluit water vasthoudt en lucht toelaat. Als de pot is gevuld dan kan dat niet meer worden veranderd. Het is dus van belang dat u vooraf bepaalt met welke dichtheid u oppot, zodat u een passend substraat kiest voor een optimaal teeltresultaat. Oppotten op gevoel is verleden tijd. Meten is weten.
Ziektegevoeligheid en wortelafsterving
Onbewust te vast oppotten kan leiden tot teeltproblemen, zoals afsterving van wortels of een teelt die gevoeliger is voor ziekten. Als u bewust oppot, kunt u dit soort problemen voorkomen. De optimale teeltomstandigheden dragen bij aan een voorspoedige teelt.
Gewenste dichtheid
De RHP-oppotreferentie geeft de standaardverdichting van de potgrond aan. Deze heeft RHP vastgesteld door metingen bij praktijkbedrijven tijdens het oppotten van verschillende potgronden bij verschillende teelten.
Zelf meten en bijsturen
Door de potten na het vullen te wegen, kunt u uw eigen oppotvastheid bepalen door handig gebruik te maken van het rekenblad. Uw meetgegevens vergelijkt u met de RHP-oppotreferentienormen, waardoor u een goed beeld krijgt van uw huidige oppotgedrag en eventuele gewenste aanpassingen in substraat.
Stap-voor-stap uitleg
In de flyer wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe u eenvoudig zelf kunt meten en hoe u het rekenblad gebruikt (zie downloads). U kunt met de uitkomsten een RHP-gecertificeerd bedrijf om advies vragen. Zij adviseren u met plezier bij de keuze van een passend substraat rekening houdend met eigenschappen als stabiliteit en water- en luchthuishouding.
Praktisch handvat
De standaardverdichting van potgrond wordt met de oppotreferentie aangeduid. Deze is vastgesteld door metingen bij teeltbedrijven in de praktijk. Er zijn diverse metingen uitgevoerd met verschillende substraten in verschillende teelten. Vervolgens is door RHP per potgrond vastgesteld welke druk uitgeoefend moet worden om praktijkcompactie te bereiken. Deze druk resulteerde in een nieuwe waarde: de RHP-oppotreferentie.
De oppotreferentie is een praktisch handvat bij het bepalen van:
• fysische eigenschappen in de teelt;
• dosering van meststoffen;
• aanpassing van recepturen die aansluiten bij de manier van oppotten en telen;
• grondverbruik.
Samen met het rekenblad geeft de oppotreferentie inzicht in het oppotgedrag.
Substraten verder verbeteren?
Wilt u recepturen aanpassen, zodat ze beter zijn afgestemd op een bepaald manier van oppotten en telen? RHP adviseert u graag.