30 mei 2017
Organische meststoffen en het stapelen van grondstoffen. Dat zijn de twee hoofdonderwerpen op het programma van het collectief onderzoek RHP voor de komende periode.
Hoe gedragen organische meststoffen zich in substraatmengsels? Met dit onderzoek wordt daar inzicht in verkregen. De nadruk ligt hierbij op de dynamiek van stikstof en de interactie hiervan met het substraat. In het eerste – tot nu toe uitgevoerde – deel van het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de pH sterker kan veranderen in substraten met een kleine pH-buffer. Hierin kan de pH zeer hoog oplopen. Bij een hoge pH kan ammoniak ontstaan. Veroorzaakt dit schade aan planten? Dat wordt momenteel verder onderzocht. Om grip op het proces te krijgen, is het belangrijk dat bij de mineralisatie van de stikstof ook snel nitrificatie op gang komt. In het onderzoek worden daarom ook onderzocht onder welke omstandigheden de nitrificatie optimaal kan verlopen.
Tegenwoordig worden steeds meer verschillende grondstoffen gebruikt in recepten voor substraatmengsels. Onder het RHP-keurmerk geldt voor een aantal grondstoffen een maximaal toegestane dosering in substraten. In substraatmengsels worden steeds meer grondstoffen met een maximale doseringsgrens gecombineerd. Daarbij wordt dan geen rekening gehouden met het gecombineerde (negatieve) effect op ondergenoemde aspecten. De grens voor de dosering van een grondstof wordt bepaald door:
Het onderzoek richt zich op de volgende vragen: